Sådan undgår du frostskader på huset

En vinter med frostgrader kan gøre stor skade på huset. Vi har derfor her samlet vores bedste tips til, hvordan du kan undgå de mest gængse frostskader på huset.

Revner i husets sokkel

Husets sokkel er det bærende fundament og hele grundlaget, som huset hviler på. Det er derfor meget vigtigt, at der bliver passet godt på soklen. Hvis der f.eks. ligger sne op ad soklen i længere tid, kan der være risiko for at der kommer revner i fundamentet, hvor vand fra sne og slud så kan trænge ind og fryse til is igen. Revnerne kan på den måde blive udvidet. Det er meget vigtigt, at du fjerner sne fra husets sokkel og reparerer de skader, der skulle være sket i mellemtiden.

Tilstoppede tagrender

Sne og regnvand skal have fri passage i tagrenderne, da det ellers er risiko for, at vandet løber over sine kanter og ned af husets facade. Det kan føre til fugtskader og frostsprængninger som ved soklen. Det er derfor meget vigtigt, at tagrenderne bliver tømt inden vinteren melder sin ankomst, netop så blade og grene ikke ligger og fylder.

Sprængte vandrør

Når det bliver rigtig koldt og temperaturen når under frysepunktet, er der risiko for at frosten kan sprænge dine vandrør. Sprængte vandrør sker nemlig, når vandet udvider sig på grund af de lave temperaturer. Det kan i værste fald ende med at føre til store vandskader. Inden vinteren kommer, kan det derfor være en god idé at sørge for en grundig efterisolering omkring rørene eller installere frostsikringskabler i eller på rørene, så vandet ikke har nogen chance for at fryse til is.

Utætte vinduer

Et meget udsat område på husets facade er samlingerne mellem forskellige materialer. Det er derfor meget vigtigt at være opmærksom på bl.a. vinduer og sikre, at fugerne ikke bliver skadet af frost. Hvis der er nogle små huller eller revner, bør det repareres hurtigst muligt, så frosten ikke kan trænge ind og gøre mere skade. Derudover er det også vigtigt at listerne rundt om vinduet sidder helt tæt på glasset – ellers kan der komme vand mellem glas og liste og det kan føre til at ruden punkterer eller revner.