Læg selv dit nye trægulv

Overordnet set er der to hovedkategorier i måden at lægge trægulve: bærende og ikke bærende gulve. Ikke bærende gulvbelægning betyder, at gulvet ikke kan bære sig selv. Derfor er det nødvenligt at gulvet understøttes over det hele med et bærende gulv. Dette kan blandt andet være beton eller spånplader. Et ikke bærende gulv er for eksempel et gulv, hvor det samles med et kliksystem, hvor brædderne låses fast ved at klikke dem sammen. Det kan også være en god ide at lægge et mellemlag, inden trægulvet, da dette kan have forskellige egenskaber, som for eksempel at være lyddæmpende.

Bærende gulvbelægning betyder, at gulvet hviler på strøer eller bjælker – det skal derfor være et gulv som ikke har brug for støtte under hele overfladen. Et bærende gulv er typisk et massivt trægulv i langstavsparket, brædder eller planker. Der stilles større krav til denne form for montering, fordi gulvet skal kunne bære sig selv, holde til belastningen fra blandt andet møbler, samt fordele vægten til de underliggende bjælker eller strøer.

Lægning af gulv med kliksystem
Har dit gulv et kliksystem, skal det som sagt, understøttes af et bærende undergulv. Det er forholdsvist nemt at lægge et klikgulv, da det ikke skal fæstnes undergulvet med skruer, søm eller lim.

Notsiden skal ind mod væggen ved den første række brædder, så feren kommer til at lægge mod dørtrinnet til sidst. Læg dem med en afstand på cirka 10 mm til væggen og andre fast installationer – så er der plads til, at gulvet kan trække sig sammen og udvide sig. Anden række af brædder starter med et afsavet stykke på mindst 50 cm. På denne måde forskydes rækkerne og brædderne flettes, hvilket giver et mere stabilt gulv.

Lægning af gulv på strøer
Skal gulvet ligge på strøer eller bjælker skal det, som sagt, være et bærende gulv. Gulv på strøer skal fastmonteres til bjælkerne/strøerne ved at sømme eller skrue brædderne fast. Derfor er det vigtigt at strøerne er plane og har samme fugtindhold som plankerne til trægulvet.

Notsiden skal ind mod væggen ved den første række brædder, så feren kommer til at lægge mod dørtrinnet til sidst. Læg dem med en afstand på cirka 7-10 mm til væggen og andre fast installationer – så er der plads til, at gulvet kan bevæge sig. Anden række af brædder starter med et afsavet stykke på mindst 60 cm.