Den rette madras hjælper dig med at få den bedste søvn

At få sovet ordentligt om natten, er en af de vigtige ting for vores helbred og velbefindende i det hele taget. God søvn starter med valget af den rigtige madras. Topmadras, underlag, dyne og pude er naturligvis også vigtigt, men ikke i samme grad som selve madrassen.

God søvn, sund kost, daglig motion og frisk luft, så er du godt på vej til et godt helbred.

Find den helt rigtige madras

For at kunne gå i seng, sove ordentligt og stå udhvilet op næste dag, er det vigtigt at have en god madras. Hvad der er en god madras er der ikke et entydigt svar på og i sidste ende er svaret individuelt fra person til person. Grundlæggende er der fire typer madrasser, med variationer. Se eksempler hos Madrassnedkeren.

  • Boxmadrasser er madrasser der fra starten er monteret i en ramme. Boxmadrasser kan fungere som bund, med en topmadras ovenpå, eller som selvstændig madras. Boxmadrasser kan monteres med ben eller meder og udgør dermed en selvstændig seng med indbygget madras. Boxmadrasser er meget luftige i deres opbygning, så de er gode hvis du har problemer med at komme af med varmen om natten. Boxmadrasser fås i både blød og forskellige andre hårdhedsgrader, alt afhængig af din kropsvægt og dit behov.
  • Springmadrasser er en klassisk madras opbygget med et antal fjeder inde i madrassen. Fejderne giver god støtte til hele kroppen og en god fordeling af vægten. Fjenderne i en springmadras kan have forskellige tykkelser og hårdheder, hvilket er afgørende når du skal vælge din madras. En springmadras er åndbar fordi den har en god luftgennemstrømning. Springmadrasser fås også i forskellige hårdheder, alt efter dit behov og din kropsvægt.
  • Skummadrasser findes der rigtig mange udgaver af. Ergonomisk skum, koldskum og eco-skum er bare nogle af eksemplerne. De laves i mange forskellige typer skum, som hver har deres egenskaber og fordele. I den billigste ende findes de tyndeste madrasser med det simpleste skum, de er mest rettet mod campingvogne eller teltturen og ikke beregnet til at sove på i længere perioder. En skummadras skal også tilpasses din kropsvægt og dine præferencer for en god madras.
  • Topmadrasser er ikke rigtige madrasser, som de tre ovennævnte, men en ekstra, tyndere madras der ligges oven på madrassen. Topmadrasser laves i et hav af forskellige materialer. Topmadrasser bruges også til forskellige formål der alle handler om din komfort.

Selve sengen har også betydning for den gode søvn

Med den rigtige madras er du kommet et langt stykke af vejen, hen mod den gode søvn. En boxmadras kan som nævnt bruges som den er, hvis der monteres ben eller meder. Den kan også lægges i en sengeramme. En springmadras er bedst i en god sengeramme eller i en elevationsseng. Skummadrasser kan bruges på mange måder, den mest almindelige er at lægge den i en seng med lameller. Lamellerne sørger for at der kommer luft til madrassen, hvilket er vigtigt for madrassens holdbarhed og din sundhed.