Hvad er en gruppetavle og hvornår bør den gamle gruppetavle udskiftes

Hvad er en gruppetavle? Og hvordan ved du, når det er tid til at udskifte den gamle gruppetavle til ny?
Her opsummerer vi, hvad du bør vide for at sikre, at du har en velfungerende gruppetavle til hjemmet og de fordele der er med at udskifte den til en ny.

Hvad er en gruppetavle?

En gruppetavle, også kaldet eltavle, eller strømstavle, er en del af din elektriske el-installation, en gruppetavle er opbygget af sikringer og sikringsgrupper. Gruppetavlen er normalt placeret ved indgangen af et hjem. I gruppetavlen er ledningerne forgrenet til de forskellige dele af dit hjem, i forskellige grupper af el-installationer.

Hvordan ved du, om det er tid til at udskifte gruppetavlen?

Springer dine sikringer ofte, f.eks. når du tænder for kaffemaskinen eller vaskemaskinen? Så kan det være et tegn på, at det er tid til at kontakte din lokale elektriker, f.eks. Københavns Elektriker Østerbro (hvis du bror nord overfor København). Så kan i sammen få et overblik på hvad der bør ske.

Hvis din gruppetavle er gammel, er det altid en god idé at gennemgå denne sammen med en elektriker, og se om den fungerer sikkert og optimalt, eller om det måske er på tid til at investere i en ny eltavle.

Overvejer du at foretage en større renovering, kan det også være en god idé at benytte lejligheden til at udskifte gruppetavlen og sikre, at dine apparater har sin egen sikringsgruppe.

Fordele ved at udskifte gruppetavlen

At skifte til en moderere gruppetavle er en investering, der øger sikkerheden i dit hjem meget, der er også nogle andre fordele, dem forklarer vi her:

Gruppetavlen optager mindre plads

Nyere gruppetavler er mindre og mere kompakte samlingen med de ældre varianter, hvilket er en fordel i et æstetisk perspektiv. Hvis du bor i en lille lejlighed, så vil du med det samme mærke resultatet af mere plads, efter at du har udskiftet den gamle gruppetavle til en ny mere kompakt eltavle.

Du øger sikkerheden derhjemme

De moderne gruppetavler reagerer lynhurtigt og slukker om nødvendigt for strømmen på en brøkdel af et sekund. At udskifte gammel gruppetavle til ny reducerer derfor risikoen for uheld markant.

Mere fleksibilitet

Moderne gruppetavler er nemmere at håndtere og har flere funktioner fremfor de ældre modeller af tavler. Gennem at udskifte din gruppetavle åbner nu også op for muligheden at investere i lade stationer og udendørsspabad som bruger meget strøm på samtid.

Hvad koster udskiftning af gruppetavle?

Udskiftning af gruppetavler koster lidt forskelligt, de største faktorer gældende prisestimering, er hvor i landet du bor, at hyre en autoriseret elektriker koster mere i de større byer, samt hvordan el-installationerne ser ud hjemme hos dig.

En udskiftning af eltavle kan derfor koste alt fra 6.000kr op til 23.000kr, alt efter hvor i Danmark du bor og hvor mange og hvilke el-installationer du har i hjemmet samt om de i forvejen er lovlige eller ulovlige osv. Den bedste måde at få en fast pris på udskiftning af gruppe tavle, er at indhente et tilbud eltavle, på nettet hos en ekspert i el-talver.