Vælg den rette momentnøgle til dit behov

momentnoegle-carl-ras-vaerktoejer

En momentnøgle er en god ting at have i sin værktøjskasse. Når du først har spændt bolten eller møtrikken med en topnøgle, tager momentnøglen over, så du opnår den helt korrekte tilspænding. Du kan få momentnøgler i mange størrelser. Størrelsen afhænger af, hvor mange newtonmeter (Nm), momentnøglen skal kunne spænde med.

Hvad er en momentnøgle?

En momentnøgle er dybest set ligesom en helt alm. topnøgle/skraldenøgle, men med én afgørende forskel, nemlig at den forudindstilles til et bestemt moment, hvorved man sikrer, at alle bolte/møtrikker spændes med samme moment (kraft). I praksis fungerer momentnøglen sådan, at den – indtil det forudbestemte moment opnås – er fuldstændig som en alm. topnøgle. Men når man opnår sin ønskede spænding, giver nøglen et ”klik” og bolten er spændt korrekt.

Momentnøgle ½ eller momentnøgle ¼?

De mest almindelige størrelser af momentnøgler er 1/4”, 3/8” og 1/2”, men vi har også 3/4”, hvis du skal til at arbejde med de helt store maskinerier. Længden på momentnøglen følger som regel tappens størrelse, fordi arbejdsopgaver med 1/4″ ofte kræver, at man kan bevæge sig på mindre plads, mens større arbejdsopgaver selvfølgelig kræver mere vægtarmskraft.

Tips til brug af momentnøgler

Følgende tip hjælper dig, når du bruger momentstyrede skruenøgler.

  • Forudindlæsning: Tag dig tid til at indstille målværdien på håndtagshjulet eller det elektroniske display. Jo mere præcist du vælger drejningsmomentet, jo mere præcist opretholdes tilspændingskraften.
  • Bemærkgrænse: Drej ikke værktøjet ud over måleområdet efter udløsningen.
  • Afslapning: Sæt momentnøglen efter det færdige arbejde på det laveste drejningsmoment (laveste skalaværdi). Dette slapper af mekanikken, og nøjagtigheden opretholdes i lang tid.
  • Ingen forlængelse: Arbejd ikke med håndtagsforlængere, håndtag eller rør.
  • Vær opmærksom på renhed: Nedsænk ikke nøglen i vand, olie, fedt, opløsningsmidler eller maling. Lejlighedsvis aftørring med en tør klud er tilstrækkelig til rengøring.
  • Opbevaring og transport: Mange momentnøgler kommer i en opbevaringsboks. Kassen beskytter enheden, når den bæres og opbevares.
  • Smøring: Hvis momentnøglen ikke bruges i længere tid, skal du frigøre den flere gange med en lav drejeknapindstilling for at opnå korrekt smøring.